tiistai 29. maaliskuuta 2016

Outo Oslo: taidetta

Oslo on kallis kaupunki, mutta Oslossa voi törmätä melkoisiin taiteellisiin pläjäyksiin myös aivan ilmaiseksi. Tässä valikoima itseni pysäyttäneistä kohtaamisista.

Gustav Vigelundin lapsipatsaista
yksi vähemmän tunnetuista:
päällään oleva pronssisikiö
Sukeltaja Oslon satamassa kesällä 2015,
kaupungintalon edessä















































Oslossa on huomattavan paljon seinämaalauksia, kunnianhimoltaan joskus melkoisia.






































Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani olen tuonut esille, Oslossa on paljon lapsipatsaita. Osa näistä on melko omalaatuisia, poimin tähän 'uusintana' Marianne Hesken valtavan lapsenpääveistoksen "Hud N.N." Paikka on Torshovdalenin puisto.





Alla lisää katutaidetta: graffito-ufo tyhjällä tontilla aivan ydinkeskustassa, sen alla pilvitalo (itse asiassa skysraper -promootiotoimiston liikehuoneisto). Alla oikealla taas sarjakuvajättipullo Mathallenin alueella Akerselvan yli johtavan sillan kupeessa. 






Ekebergparken on moderni patsaspuisto aivan kaupungin keskustan vierellä. Paitsi komeita näköaloja, siellä voi tavata muun muassa mustapukuisen kävelijän (Sean Henry: Walking Woman) ja puhuvan lyhtypylvään (Tony Oursler: Spectral Power). Ikävä kyllä etenkään jälkimmäisen kohdalla kuva ei vastaa tuhatta sanaa). Puistosta löytyy myös  esimerkiksi Salvador Dalin, Damian Hirstin, Louise Bourgeoisin, Rodinin ja Renoirin veistoksia.









Lisää julkista taidetta kuvattuna oopperatalon katolta: Monica Bonvicinin teos "She lies" 
Oslovuonossa. Minun silmiini tuo näyttää (uppoavalta) purjelaivalta tai jäävuorelta, naisfiguuria en hahmota.

Tämän jälkeen onkin hyvä katsoa hieman taidetta pihoilta, teemana eläimet:














Pihanorsu ja -seepra edustavat yksityisten ihmisten  makua ja halua elävöittää pihaansa. 

Oma selkeä suosikkini norjalaisten julkisten taideteosten joukossa on kuitenkin valtava sinivalas, joka löytyy Kampenin kauniista kaupunginosasta, paikallisen taidepäiväkodin ulkoseinästä (Rita Rohdin Nyhuus, 2012). Oslon ykkösnähtävyyksiä, ilman muuta! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti