torstai 24. maaliskuuta 2016

Outo Oslo: sekalaisia huomioita ulkoilmaelämästä

Muutaman vuoden Oslon-oleskelun aikana sitä törmäsi useaankin urheiluun ja ulkoiluun littyvään sattumukseen, joista toiset kuvaavat yleisemminkin norjalaisuutta, toiset taas saivat muuten vain mielen iloiseksi tai ymmälleen.


Kuva maaliskuun alusta - normaalina talviviikonloppuna puoli Osloa on matkalla hiihtämään Holmenkollenille ja sen takamaastoon. Onneksi metro kulkee suoraan ylös hiihtomaastojen ääreen.Ulkoilua toki on harrastettava iällä kun iällä - keppien kanssa tai ilman. Kuvassa Skistuanin yksityinen lastentarha, jota sijaitsee Oslo Skiføreningenin tuvassa  ylhäällä Frognerseterenissä. Jos haluat lapsesi oppivan raikkaan ulkoilmaelämän päälle jo varhain, tämä on oikea paikka. Jos kiinnostuit, tarkempi esittely tämän linkin takana.

Jos talvi alkaa loppua kesken, voi kehitellä uusia kohteita kaupungilla. Nämä kaverit ja heitä kuvaavan videomiehen tapasin eräänä iltapäivänä laskemassa lähiseudun portaikkoa alas. Tavoite, joka ei ikävä kyllä tallettunut kameralle kovin hyvin, oli hypätä pienestä lumihyppyristä keskikaiteelle, ja liukua sitten sivuttain alas mahdollisimman pitkälle. 

Kesällä norjalaisia kiehtovat taas toiset ilot. Rauhallisen Vettakollenin eväsretken hupina oli seurata Tre Opp og Ned -juoksua: se on 17 kilometrin juoksukilpailu, jossa noustaan kolmelle Osloa ympäröivistä 'mäistä'. Maastojuoksua tämäkin. 

Kun Vettakollenille sitten pääsee ylös, turha sieltä poiskaan heti lähteä - mäeltä löytyykin erilaisia  majoitteita, joilta voi olla melkoiset näköalat. Syvemmältä metsässä löytyy erilaisia ex tempore -kesänviettopaikkoja.Kun kuljetaan, tarvitaan evästä. Vasemmanpuoleinen kubva on otettu paikallisjunan automaatista. Normaalien juomien, karkkien ja suklaalevyjen (sen iänikuisen Kvikk Lunsjin) tarjolla on toki Lefseä, tässä makeana versiona, eli parin perunarieskaletunn väliin on laitettu käsittämättömän makeaa kreemilevitettä. Toisaalta, kaikissa suurimmissa puistoissa kaupunkialueella, ja ulkoilualueiden reunoilla on erityisiä pikagrilliroskiksia - ja niitä toden totta tarvitaankin. Oikeanpuoleinne roskin on kuvattu Sognsvannilla. 

Metsästä voi löytyä muitakin yllätyksiä - tässä Båntjern -lammen kiipeilyteline: tarkoituksena tuskin on käyttää tuota lavaa uimahyppytelineenä, vaan tähän on usein viritettynä naru yli lammen, jota pitkin lammen voi ylittää.
Sitten onkin syytä palata kotiin, joskus joku voi pyytää päästä mukaan. Tämä otus oli puiston peränurkassa eräänä lauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti